گیاهان شفا بخش


گیاهان شفا بخش

 

گیاهان شفا بخشگیاهان از موهبت های بزرگ الهی هستند . طراوت و لطف و زیبایی طبیعت به وجود گیاهان سبز وابسته است و چه به آنها توجه کنیم یا نه وظیفه خود را در هستی به درستی به انجام می رسانند .

با وجود دستکاریهای مخربی که انسان در طبیعت ایجاد کرده و هوای آلوده ای که در شهر ها استنشاق می شود گیاهان نقش دوستان خیر خواهی را برای انسان و سایر جانداران ایفا می کنند . حجم هوای تنفسی ما با وجود گیاهان سبز ، سالم و قابل استفاده می شود و دی اکسید کربن موجود در هوای تنفسی با جذب در گیاهان و تبدیل آن به اکسیژن مجددا مورد استفاده جانداران از جمله انسانها قرار می گیرد پس گیاهان تهویه های بزرگ ومهم طبیعی هستند .

 


 

علاوه بر این خاصیت گروهی که خود بخود برای کمک به سایر موجودات درچرخه طبیعت در جریان است ، اگر به خواص و ترکیبات اختصاصی موجود در گیاهان مختلف توجه کنیم و آنچه در طی هزاران سال به تجربه و علم بر انسان ثابت شده به درستی مورد توجه قراردهیم در می یابیم که بسیاری از گیاهان مانند داروخانه های طبیعی هستند که با حکمت بی نظیر الهی نقش موثری در درمان برخی از بیماریها دارند مخصوصا بیماریهایی که به دلیل بر هم خوردن تعادل درونی و تغییر مزاج و کمبودهایی در مواد مورد نیاز بدن بوجود آمده اند .

چنانچه گیاهان با توجه به نوع ترکیبات و خواص خود آگاهانه و درست مورد استفاده قرار گیرند می توانند در این نقش مهم نیز به خوبی ظاهر شوند اما اگر با نا آگاهی و نادرست و نابجا مورد استفاده قرار گیرند به همان نسبت می توانند مضر باشند .

بنابر این شرط اول استفاده از گیاهان دارویی و شفا بخش شناخت و آگاهی از خواص آن و تناسب استفاده آن در انواع بیماریها ست . در غیر اینصورت حتی گاهی همین دوستان شفابخش ممکن است بر خلاف انتظار روندی معکوس را در بهبود و درمان ایجاد نمایند .

بنابر این چنانچه آگاهانه و با شناخت کافی گام برداریم طبیعت نیز هماهنگ با اهداف ما ، ما را مورد حمایت حکمت الهی قرارمی دهد . در این راستا قصد داریم انواع گیاهان دارویی و شفابخش را معرفی نموده و خواص مهم درمانی آنها را مرور نماییم .

آشنایی با گیاه دارویی آویشن باغی

آویشن باغی گیاهی چند ساله و متعلق به خانواده نعناع (Lamiaceae)میباشد. ارتفاع این گیاه متفاوت و بین ۲۰ تا۵۰ سانتی‌متر است.

برگها کوچک، متقابل و کم و بیش نیزه‌ای شکل بوده و پوشیده از کرکهای خاکستری رنگ است. گلها کوچک، سفید، ارغوانی یا صورتی است که در قسمت فوقانی ساقه‌هایی که از بغل برگها خارج میشوند روی چرخه‌هایی به صورت مجتمع پدیدارمیشوند.

آرایش گل در گیاه آویشن باغی

میوه دراین گیاه فندقه به رنگ قهوه‌ای تیره بوده و طول آن یک میلی‌متر است. داخل میوه‌ ۴ دانه به رنگ قهوه‌ای تیره وجود دارد. وزن هزار دانه ۲۵/۰ تا ۲۸/۰ گرم است.

مواد مؤثره

پیکر رویشی آویشن باغی حاوی مواد مؤثره واز نوع اسانس میباشد. اسانس این گیاه زرد رنگ بوده و مقدار آن بین ۱ تا ۲ درصد متغیر است. مهمترین اجزاء تشکیل دهنده اسانس را تیمول، کارواکرول و پاراسیمول تشکیل میدهد.

پیکررویشی همچنین حاوی تانن، فلاونوئید، ساپونین و نیزمواد تلخ میباشد.

اثر درمانی

مواد مؤثره آویشن باغی خلط آور بوده و برای معالجه سرفه مورد استفاده قرار میگیرد. از تنتور و عصاره‌های الکلی پیکررویشی این گیاه برای معالجه سرفه، گلودرد، برونشیت و آسم استفاده فراوان میشود.

سایر کاربردها

مواد مؤثره آویشن باغی درصنایع غذایی به مقادیر فراوان کاربرد دارد. از تیمول و کارواکرول آن بعنوان نگهدارنده مواد غذایی درصنایع غذایی استفاده میشود. اسانس آویشن باغی همچنین خاصیت شدید ضد باکتریایی و ضد قارچی دارد.

از مواد مؤثره این گیاه در صنایع آرایشی و بهداشتی و در تهیه کرم‌ها، عطرها، لوسیونها، دهانشویه‌ها و پماد استفاده میشود. مواد مؤثره آویشن باغی نیز از ترکیبات ضد ریزش مو در عصاره‌های گیاهی مورد استفاده در شامپو میباشد.

از اسانس این گیاه به عنوان آروماتراپی (درمان با مواد معطر) استفاده شده و درخمیر دندان نیز به عنوان یک ماده ضد باکتری مورد استفاده قرار میگیرد.

فرآورده‌ها

از این گیاه داروهایی به شکل شربت، قرص مکیدنی، بخور، قرص، اسانس و همچنین ترکیبات آروماتراپی تهیه میشود. از عصاره‌های آبی، آبی الکلی و پروپیلن گلایکولی آویشن باغی نیز در تهیه شامپو،‌کرم، پماد و دیگر فرآورده‌های استفاده فراوان میشود.



منبع : http://www.aftabir.com