شیر شتر:
مصرف مداوم شیر شتر در بهبود دیابت، کنترل فشار خون، گرفتگی عروق و پوکی استخوان نقش دارد. شیر شتر دارای آهن بالا و ویتامین های گروه b و c خوبی است. اگر شتر سبزی خورده باشد شیرش شیرین و اگر بوته و خار خورده باشد، شیرش شور است. شیر شتر می تواند بهترین جایگزین برای افرادی باشد که به شیر گاو حساسیت دارند و مصرف مداوم شیر شتر در بهبود دیابت، کنترل فشار خون، گرفتگی عروق و پوکی استخوان نقش دارد.
شیر شتر دارای خاصیت ضد باکتری و ضد میکروب است. در بهبود بیماری های عفونی از جمله سل مؤثر است و می تواند حداقل پروتئین های ضروری روزانه انسان به خصوص اسیدهای آمینه را تأمین کند. شیر شتر همچنین در درمان دیابت موثر است به دلیل اینکه پروتئینی شبه انسولین در شیر شتر وجود دارد. اگر روزانه نیم لیتر شیر شتر مصرف شود 30 درصد انسولین دیابت نوع یک را کاهش می دهد. اسیدیته معده معمولا انسولین را تحریک می کند. در صورتی که انسولین موجود در شیر می تواند از معده عبور کند و برای رفع ناراحتی های معده مؤثر است.
شیر بز:
شیر بز اگر چه به شکل وسیع و صنعتی کمتر در اختیار مردم قرار میگیرد و تنها افرادی که در روستاها زندگی میکنند امکان دسترسی به آن را دارند، اما این شیر در برخی کشورهای اروپایی به شکل صنعتی و وسیع در اختیار شهروندان قرار میگیرد و حتی به صورت شیرخشک شده نیز در سوپرمارکتها عرضه میشود. درمانگران طب سنتی بر این باورند اگر شیر بز تازه با انجیر سیاه تازه که در فصل تابستان میروید، مصرف شود، میتواند تاثیر زیادی در کاهش دردهای آرتروز، روماتیسم و بیماریهای مفصلی داشته باشد. در صورتی که افراد به شیرخشک بز یا انجیر سیاه خشک دسترسی داشته باشند، میتوانند با اضافه کردن آب به شیر یا خیس کردن انجیر درون آب از خواص درمانی این غذای دارویی بهره ببرند.
شیر الاغ:
شیر الاغ یکی از سردمزاجترین شیرها در طبیعت است. این شیر در صورتی که از الاغی که کرهاش ماده است، تهیه شده باشد خواص درمانی زیادی دارد. شیر الاغ یکی از گرانترین شیرها در برخی از کشورهای اروپایی مانند لهستان و برخی از کشورهای اسپانیایی زبان مانند پرو است که به صورت روزانه مورد استفاده قرار میگیرد.
در برخی از متون قدیمی به این نکته اشاره شده که اگر شیر الاغ را پیش از خواب در بینی بچکانند موجب بهبود کیفیت خواب و عمق آن میشود و در افرادی که مبتلا به خوندماغ هستند با چکاندن یک تا 2 قطره از آن داخل حفرههای بینی و افرادی که مبتلا به دندان درد هستند با قرقره کردن آن موجب قطع شدن خونریزی و تسکین درد میشود. علاوه بر این، در منابع تاریخی و سنتی اشاره شده که برخی از سلاطین در گذشته برای حفظ نشاط و شادابی پوستشان با شیرالاغ حمام کرده و از آن برای درمان و تسکین دردهای ناشی از بیماری سل استفاده میکردند.
شیر گوسفند:
در متـون کهـن طب سنتی اشاره شده خواص شیر گوسفند ســیاه از گـوســفند
سفید بهتر است و این شیر خواص درمانی زیادی برای تقویت مغز، نخاع، قوای
جنسی و درمان زخمهای روده دارد. به اعتقاد درمانگران طب سنتی افرادی که به
شیر گوسفند دسترسی دارند با نوشیدن روزانه شیر گوسفند میتوانند به درمان
سرفه کمک کنند. در نسخههای طب سنتی آمده است که استفاده از ترکیبی از شیر
گوسفند، صمغ عربی و روغن بادام شیرین با میزانی مشخص میتواند بهترین
داروی طبیعی برای درمان سرفه باشد.
شیر گاو:
در برخــی متون طب سنتی اشاره شده که درمانگران طب سنتی برای درمان اسهال
از شیرگاو در شرایطی خاص استفاده میکردند. آنها سنگ رودخانه یا آهن گداخته
شده در آتش را درون ظرف شیر میانداختند و به این ترتیب موجب جوش آوردن
شیرگاو میشدند و نوشیدن این شیر را به افرادی که به اسهال مبتلا شدهاند،
توصیه میکردند. علاوه بر اینها، درمانگران بر این باورند اگر دو برابر وزن
شیر گاو به آن آب اضافه کنیم خاصیت مدری دارد و موجب پاکسازی و تخلیه
مجاری ادراری میشود. از نگاه طب سنتی تنها افرادی که میزان اخلاط بدنشان
متعادل است، میتوانند بهراحتی شیر مصرف کنند و افرادی که در بدنشان به
ویژه در معده آنها خلط غالب وجود دارد باید با دستوری خاص و به میزان اندک
با مشاوره متخصص طب سنتی برای خوردن شیر اقدام کنند.