خواه ناخواه در ذهن همه ما این فکر هست که مواد غذایی که می خوریم چه نوع طبعی دارند،آیا با بدن ما سازگارند؟! که حتی بعضا افراد مختلف اظهار نظر متفاوتی از طبع یک ماده غذایی دارند. در این مقاله به این مقوله به دید علمی و واقعیت نگاه نموده ام و آن را تبیین نمودم. طبقه بندی 11 و 2 تقریبا یکسان هستند. حال آنکه در طبقه بندی نوع دوم علاوه بر سردی و گرمی ، تر و خشکی و فصول مصرف و حتی تقسیم بندی غذایی آن محصولات را تفکیک نموده ام که کامل تر می باشد. ولی در طبقه بندی نوع اول مواد غذایی را فقط از لحاظ گرمی و سردی و اعتدال طبقه بندی نموده ام
طبقه بندی (1) : در عالم خلقت علاوه بر انسان ها تمام جانداران و حتی موجودات بی جان و حتی رنگ ها و تصویرها و فضا ها و هواها و جغرافیای سرزمین ها و ... دارای طبع و مزاج خاص خود هستند، که بحث جداگانه ای می طلبد. هر ماده غذایی بسته به طبع و مزاج خود، وقتی وارد بدن می شود موجب تولید اخلاط چهارگانه می گردد. اما یک خلط را بیشتر تولید خواهد کرد. مثلاً کاهو طبع سرد و تر (بلغم زا) دارد و پس از مصرف آن خلط بلغم خون افزایش می یابد. زنجبیل گرم و خشک است (صفرازا) و پس از مصرف آن خلط صفرای خون افزایش می یابد و به همین شکل برنج سرد و خشک (سودازا) و انگور گرم و تر (خون ساز یا خون زا) است. فهرستی از غذاهای گرم و سرد و معتدل (نه گرم و نه سرد) را در این جا می آورم:
اغذیة گرم: انگور، سیر، دارچین، پیاز، زنجبیل، گلاب، فلفل سیاه، نارگیل، گوشت گوسفند، تره، نخود، ریحان، عسل، ارده، خرما، شیره انگور، نان گندم، موز، زیتون، قهوه، گردو، فندق، زیره سیاه، بادام زمینی، زردچوبه، توت، شلغم، روغن حیوانی، سیاه دانه، انجیر، خربزه، کنجد،نمک،کاکائو،شکلات،نبات،نعناع، لوبیا، شکر سرخ و سیب شیرین.
اغذیة سرد: ماهی، آلو، مرغ، گلابی، شاه توت، عدس، توت فرنگی، اسفناج، چغندر، ماست، ذرت، خیار، باقلا، کاهو، گوشت گاو، هندوانه، گوشت گوساله، برنج، گوجه فرنگی، قارچ، شکر، کیوی، کاسنی، پنیر، بامیه، چای، کشک، سیب زمینی، بادمجان، کدو، مرکبات، زرشک، نان جو، آلبالو، انار، گیلاس، سرکه، ماءالشعیر، آب غوره، آب لیمو، سماق، روغن نباتی، کدو حلوایی، سیب ترش و سیب زمینی.
اغذیة معتدل: آب گوشت، بادام، سیب ملس، کرفس، پسته و شیر.
طبقه بندی (2) : با خوردن مواد غذایی، بدن انسان از دو منظر دچار تغییراتی می گردد. ضمناً برای تعدیل طبع یک ماده غذایی می توان
از ترکیب آن با مواد غذایی دیگر که دارای طبع مختلفی با آن هست به عنوان
مصلح استفاده نمود به طور مثال برای تعدیل سردی ماست می توان آنرا با موسیر
میل نمود. در ذیل لیست مواد غذایی به تفکیک طبع آنها و جدا کردن رده غذایی و نوع فصل تقدیم می گردد:
مواد غذایی گرم و تر (دم) - بهاری: لبنیات : کره، ماست چکیده، شیر محلی تازه گاو و شیر گوسفند
لبنیات : پنیر کهنه
میوه ها: شاه توت، تمشک، آلبالو، ازگیل، انار ترش، بالنگ، تمر هندی، زالزالک، زرشک، ذغال اخته، سنجد، غوره، کنار، گریپ فروت، لیمو عمانی، نارنج، به ترش، لیمو ترش و سیب ترش سبزی ها: ترشک، ریواس و گشنیز متفرقه: شکر فراورده شده صنعتی، سرکه و آبغوره
مواد غذایی سرد و تر (بلغم) - زمستانی: میوه ها: آناناس، توت فرنگی، آلو، آلوچه، انار شیرین، پرتقال، زردآلو، شفتالو، شلیل، کیوی، لیمو شیرین، نارنگی، هلو، آب فشرده انار ریشه ها: سیب زمینی
|